Intuitsioon

Sageli küsivad inimesed, kas teadlik tutvumine ei ole liiga mõistusele keskendunud -kuhu jääb siis süda? Südame kuulamine on teadliku tutvumise puhul täpselt sama oluline kui mõistuse kasutamine. Teadlikkus ei tähenda sugugi tunnete eiramist, vaid vastupidi, nende märkamist ja arvestamist. Sisetunde ehk intuitsiooni kasutamine on üks olulistest tutvumisoskustest.

Vahel läheb aga intuitsioon segamini teise sisemise häälega. Inimesel on nimelt kaks sisemist häält, üks on sisetunne e. intuitsioon ja teine on n.ö. sisemine kriitik. Intuitsioon soovib sulle alati head ja ei ole kunagi sinu suhtes negatiivne, sisemine kriitik aga põhineb sinu hirmudel ja piiravatel uskumustel, see kritiseerib sind, sinu tegevust, võimeid või plaane. Selleks, et saaksid oma intuitsiooni usaldada, harjuta nendel kahel sisemisel häälel vahet tegema.

Tutvumisprotsessis on väga oluline lisaks läbimõeldud suhteootustele testida ka seda, mida ütleb sinu sisetunne ja mis tunne on sinu kehal kui kaaslase läheduses oled.  Sisetunne ja somaatilised reaktsioonid (tunded kehas) on seotud informatsiooniga, mida sinu varasemad kogemused on talletanud alateadvuses ja sellepärast tasub neid kuulata. Kindlasti mäletad oma elus hetki, mil usaldasid oma sisetunnet ja said sellest abi, ning ka neid hetki, kus ei julgenud või ei tahtnud oma sisetunnet kuulda võtta, kuigi hiljem veendusid, et su sisetunne oli olnud õige.

Kui sa seni oled oma sisetunde osas kahtlev olnud, siis loodetavasti aitab parem arusaamine sellest, mis intuitsioon täpsemalt on ja kust see pärineb, sul sellesse enam uskuda ja seda kuulama õppida. Sisetunne on nimelt tekitatud meie alateadvuses asuva info poolt. Kui väline stiimul, miski mida näeme, kuuleme, tunneme,  on seotud meie alateadvuses talletatud infoga, annab sellest märku tunne, mida nimetamegi intuitsiooniks. Intuitsiooni võib inimene tajuda sisekõnena, emotsioonina (tunned kindlalt, et mingi valik on õige; tunned, et ei usalda inimest, kellega oled äsja kohtunud), kehareaktsioonina (kergustunne rinnus, äkiline sügav sissehingamine), sümbolina (näed vaimusilmas konarlikku teed või  siledat teed oma valiku poole), unenäona.

Info teadlik analüüsimine ajus võtab oluliselt kauem aega, seepärast võib sisetunne meile sageli teada anda midagi, mida me mõistusega veel aru ei saa või seletada ei oska.

Igas sekundis püüab inimese aju kinni 11 miljonit infoühikut, teadlikult suudab inimene neist vastu võtta kõigest umbes 60. Seega suure osa ajast on meie aju „autopiloodi peal“, olles juhitud alateadvuse poolt. Alateadvus pidevalt jälgib kõike, mis inimese ümber toimub, ilma, et inimene ise sellest teadlik oleks. Kui tekib vajadus, leiab alateadvus murdosa sekundi jooksul seose välise stiimuli ja alateadvuses oleva info vahel ning annab sellest inimesele intuitsiooni teel märku.

Leads’I Ülikooli professor Gerard Hodgkinson seletab ajakirjas Bristish Journal of Psychology intuitsiooni toimimist meeldejääva looga F1 vormelijuhist. Ühel võistlusel pidurdas vormelijuht enne kurvi äkiliselt, kuigi tehniliselt oleks olnud õige selles kohas veel viimast korda enne kurvi jõudmist gaasi lisada. Teiselpool kurvi olid kaks vormelit kokku sõitnud ja äkiline pidurdus päästis tolle sportlase elu.  Mis aga pani teda pidurdama teiselpool kurvi, kus õnnetust nähe ei olnud?
Hiljem ei osanud vormelijuht seda kuidagi seletada, ta ütles vaid , et ta lihtsalt teadis, et peab pidurdama ja see tunne oli palju tugevam kui soov võita. Psühholoogid näitasid vormelisõitjale videosalvestust tema sõidust, et olukorda taaselustada ja tema reaktsioone uurida. Tuli välja, et tavaliselt kurvile lähenedes näeb sportane oma autost, et tribüün kurvi kõrval muutub heledaks, kuna inimesed pööravad näod tema läheneva auto suunas. Sel korral aga tribüün heledaks ei muutunud, järelikult vaatasid inimesed teisele poole, kus pidi olema midagi olulisemat. Sellist loogilist mõttekäiku poleks sportlane ajaliselt jõudnud läbi teha. Kõik see info oli aga tema alateadvuses olemas ja intuitsiooni näol sai ta vajaliku info kätte nii kiiresti kui oli tarvis. 

Intuitsioon on nagu sinu füüsiline vorm, mida rohkem sa treenid, seda paremaks ja tugevamaks see muutub.
Seega kõigi valikute ja otsuste puhul, tasub korraks seisatada ja kuulata oma sisetunnet. Kasvõi treeningu mõttes.
Kui hea on Sinu intuitsioon täna, saad mõõta alloleva testi abil.


Intuitsiooni koefitsiendi test

Kas sa kasutad oma intuitsiooni, et olla edukas?
Märgi linnukesega väited, millele saad vastata „Jah“.

□      Sageli tekib mul vaimusilmas mingi selge nägemus, mis viib loomingulise idee või plaanini.
□      Ma tegutsen tihti kõhutunde ajel, mis hiljem osutubki õigeks
□      Enne kui ma mingit otsust teen, pööran tähelepanu sellele, mida mu keha tunneb
□      Ma olev vaielnud vastu loogilisele ja ratsionaalsele otsusele, lihtsalt sellepärast, et mu sisetunne ütleb, et see pole õige
□      Enne kui alustan midagi uut, jälgin oma kõhutunnet
□      Ma tegutsen intuitiivse informatsiooni põhjal
□      Ma pööran tähelepanu esmamuljele, mis mul inimese või olukorra kohta tekib
□      Minu sisetunne aitab mul lahendada probleeme nii tööl kui isiklikus elus
□      Sõbrad ja kolleegid paluvad mind sageli erimeelsuste puhul vahendajaks, kuna ma oskan näha situatsiooni erinevaid külgi
□      Vahel on unenägu aidanud mul leida hea lahenduse olukorrale
□      Intuitsioon aitab mul mõista teiste inimeste käitumist, mis võimaldab erimeelsusi ennetada või kiiremini lahendada

10 või enam jah-vastust
Palju õnne! Sul on väga kõrge intuitsiooni koefitsient. Kasuta teadlikult oma intuitsiooni veelgi rohkem ja see toob sulle palju kasu.

4 kuni 9 jah-vastust
Hakka oma sisetundele tähelepanu pöörama ja sa näed, kui kiiresti see areneb.

3 või vähem jah-vastust
Jäta aeg-ajalt mõistus ja loogika kõrvale. Eksperimenteeri oma sisetundega väheriskantsetes olukordades.  Nii kasvavad nii sinu julgus kui sinu intuitsiooni „lihas“ ja preemiaks hakkad järjest enam oma sisetundest abi saama.